top of page

Wat is osteopathie

Waarschijnlijk heeft u wel eens gehoord van osteopathie voor dieren, maar voor een aantal onder u zal het niet veel meer zijn dan dat.

Osteopathie voor honden of paarden is een vorm van geneeskunde die uitsluitend manueel onderzoekt en behandelt, dit wil zeggen "met de handen".

Osteopathie is een holistische therapie. Dit betekent dat uw dier in zijn totaliteit wordt behandeld. De behandeling is niet uitsluitend gericht op de symptomen. Zo wordt niet enkel het symptoom behandeld, maar het gehele organisme.

Een  grondige kennis van de anatomie en de biomechanica is noodzakelijk: hoe beweegt een gezond lichaam en hoe beïnvloeden de structuren elkaar. Op basis van deze kennis wordt gezocht naar afwijkingen van de normale beweeglijkheid.

Deze geneeswijze is gebaseerd op de onderlinge samenhang en samenwerking van de verschillende structuren en weefsels in het lichaam, zoals gewrichten, spieren, zenuwen, organen, bloedvaten. Of het nu om botten, spieren of spijsverteringsorganen gaat, iedere structuur in het lichaam is continu in beweging en kan alleen op de juiste wijze functioneren in samenwerking met de andere structuren. Daarom is voor osteopathie een grondige kennis van de anatomie en biomechanica zo belangrijk.

Bewegingen kunnen niet geïsoleerd voorkomen. De ene beweging lokt de andere uit en samen vormen zij complete bewegingsketens.

Spijsverteringsorganen kunnen alleen in samenwerking met elkaar hun taak uitvoeren. De beweging van het ene deel vraagt ruimte van het andere deel.

 

Wanneer we bij het stappen slechts één voet optillen, zetten we daarmee een spierketen in beweging die van de voet tot aan de schouder reikt. Wanneer een bepaald deel van het lichaam in zijn bewegingen belemmerd wordt, dan kan het zijn normale functie niet meer uitoefenen. De effecten ervan zijn tot in het laatste deel van de bewegingsketen merkbaar.

Onbelemmerd en pijnvrij kunnen bewegen is een essentieel onderdeel van het leven, alsook de vrije stroming van vloeistoffen (zoals de bloedcircualtie).

Hiermee komen we bij de uitgangspunten van osteopathie:

  • "De structuur bepaalt de functie en de functie bepaalt de structuur" Dr. Andrew Taylor Still, oprichter van de osteopathie.  Enkel een structuur die volledig intact is, kan goed functioneren.

  • Voor een goede functie is het van belang dat iedere structuur vrij kan bewegen.

  • "The arterial rule is supreme" Elk weefsel in het lichaam is afhankelijk van een goede doorbloeding. Dankzij een goede doorbloeding kan het weefsel optimaal functioneren.

Craniotherapie bij paarden

Hoe werkt osteopathie

fysisch herstel.JPG

Het doel van een dierenosteopaat is verlichten en voorkomen van pijn, die vaak ontstaan door bewegings- en mobiliteitsproblemen.

 

Fysische en emotionele klachten kunnen ontstaan omdat bewegingberperkingen tot functionele of structurele stoornissen geleid hebben. Elke structuur in het lichaam moet immers vrij kunnen bewegen om zijn functie optimaal te kunnen uitvoeren.

Voor het optimaal functioneren van de weefsel spelen de bloedcirculatie en de zenuwen een heel belangrijke rol.

 

Botten, spieren en organen kunnen enkel optimaal functioneren wanneer ze voorzien worden van zuurstof en voedingsstoffen via de bloedvaten. Daarnaast zijn er de sturende invloeden van hormonen en zenuwstoffen, zij verschaffen de nodige informatie aan de weefsels om hun functie uit te oefenen. Ook deze stoffen worden via de bloedcirculatie naar de weefsels gevoerd.

Bij de mogelijke hindernissen die de vrije bloedcirculatie belemmeren, denken we vaak aan zwaarwegende oorzaken, zoals hartinsuffisiëntie en arteriosclerose. Maar ook eerder 'eenvoudige' oorzaken, zoals spanningen van spieren of fascia, geblokkeerde gewrichten, gevolgen van een trauma kunnen de bloedcirculatie belemmeren.

Precies hier grijpt de osteopaat in. Door het loswerken van deze belemmeringen wordt de doorbloeding naar de weefsels en de organen verbeterd en dusdanig ook hun functie.

Een heel belangrijke rol speelt ook de wervelkolom. Tussen de wervels bevinden zich vele gewrichtjes, van hieruit vertrekken de zenuwbanen naar bijna heel het lichaam. Kunnen de zenuwimpulsen hun gebied niet bereiken dan verminderen de waarnemingen en de bewegingen. Worden de zenuwbanen gekneld of geïrriteerd dan ontstaan klachten.

Tijdens een osteopathie behandeling wordt de beweeglijkheid van de wervels hersteld en wordt de zenuwgeleiding naar de corresponderende weefsels en organen verbeterd, met als doel het optimaal functioneren van de onderliggende weefsels.

Zoals de bloedcirculatie en de zenuwbanen de bewegingen van weefsels mogelijk maken, zo laat ook alleen een normale beweging van de weefsels de volledige functie toe van de bloedcirculatie en zenuwen. Deze afhankelijkheid is dus tweeledig.

Fysisch herstel bij honden

Hoe verloopt de consultatie

Diergeneeskunde en osteopathie voor dieren gaan hand in hand.

Elke consultatie begint met een klassiek klinisch onderzoek.

Het is belangrijk om te oordelen of uw dier bijkomende onderzoeken nodig heeft.

Kan de klacht wel met osteopathie behandeld worden, is eerder een klassieke behandeling vereist of een combinatie van beide? Osteopathie kan aanvullend werken naast een klassieke behandeling.

Als dierenarts-osteopaat zal ik het probleem van uw dier vanuit beide standpunten bekijken.

Ik start met een observatie en een globaal onderzoek van uw dier. Dit betekent dat ik het hele lichaam zal palperen of aftasten. 

Zo zal ik de aanwezige blokkages vaststellen die moeten behandeld worden om uw dier in een betere gezondheid te brengen.

Tijdens de behandeling zal ik de wervels, gewrichten en weefsel met een verminderde mobiliteit manipuleren door middel van zachte technieken. De manuele technieken  zullen de gespannen spieren en verkrampte weefsels ontspannen, maar ze zullen ook een invloed hebben op de functie van de organen en de ingewanden. 

Verschillende technieken kunnen gebruikt worden, zoals myofasciale technieken, craniosacrale technieken, viscerale technieken, structurele technieken, somato emotional release.

De toe te passen techniek zal gekozen worden in functie van het letsel en de reactie van uw dier. Vaak zal uw dier aantonen welke techniek hij accepteert of apprecieert en uiteraard wordt er geluisterd naar zijn reactie. Tijdens de behandeling is er continue een interactie tussen uw dier en mezelf.


In het algemeen duurt een osteopathie behandeling ongeveer drie kwartier tot 1 uur afhankelijk van de aard van klachten. Het valt op dat de meeste dieren tijdens de behandeling zeer rustig blijven of soms zelfs indommelen.

Behandeling poot
bottom of page